Από
το άστυ της Αθήνας ο Υμηττός φαντάζει σαν ένα μεγάλο ξεροβούνι. Οι
πλαγιές του δείχνουν να είναι γυμνές, απότομες και άγονες. Η
πραγματικότητα είναι όμως λίγο διαφορετική. Ο Υμηττός έχει πολλά
δασωμένα κομμάτια, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του, διατηρεί τις όμορφες
γωνίες του, ακόμα και κάποια αγριάδα κατά σημεία, και προσφέρεται σαν
τόπος περιπάτου, αναψυχής, άθλησης αλλά και ορειβασίας.
Εκτός
από την πεζοπορία, ο Υμηττός προσφέρεται και για ποδήλατο βουνού
(mountain bike), για σπηλαιολογία ( μόνο στον βόρειο Υμηττό υπάρχουν 9
σπήλαια και βάραθρα), για αναρρίχηση βράχου (υπάρχουν 2 σηματοδοτημένες
διαδρομές, μία στο βράχο του Κόρακα και μία σε παλιό λατομείο του
Βύρωνα, το Καράβι).
Τέλος υπάρχουν αξιόλογα βυζαντινά μνημεία, με προεξάρχον το αναστηλωμένο Μοναστήρι της Καισαριανής.
Για τους νέους πεζοπόρους υπάρχουν δύο χάρτες, Anavasi, του Κεντρικού Υμηττού & Βόρειου Υμηττού αντίστοιχα. Θα βρείτε όλα τα μονοπάτια του Υμηττού με πολλές λεπτομέριες.
Τους χάρτες μπορείτε να τους προμηθευτείτε από : Ανάβαση, Στοά Αρσακείου 6Α, ΤΚ 10564, Αθήνα.
Επίσης μπορούμε να σας τους αποστείλουμε και εμείς. Στην περίπτωση αυτή επικοινωνήστε μαζί μας στο παρακάτω e-mail: athens.trekking@hotmail.gr ή στείλτε μήνυμα στο 6977 014159 και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Επίσης μπορούμε να σας τους αποστείλουμε και εμείς. Στην περίπτωση αυτή επικοινωνήστε μαζί μας στο παρακάτω e-mail: athens.trekking@hotmail.gr ή στείλτε μήνυμα στο 6977 014159 και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Θέση και όρια του Υμηττού
Ο Υμηττός βρίσκεται στο κεντρικό - νότιο τμήμα του νομού Αττικής και απέχει περίπου 7χλμ από το κέντρο της Αττικής. Εκτείνεται από Βορρά προς νότο σ΄ένα μήκος περίπου 20χλμ ενώ το πλάτος του κυμαίνεται από 4 μέχρι 6 χλμ. Από Βορρά προς νότο, ξεκινάει στο ύψος του Γέρακα (Αγίας Παρασκευής) και αυξάνοντας συνεχώς το ύψος του φτάνει, μετά από 6χλμ περίπου, στο ψηλότερο σημείο του στα 1.026μ. Από εκεί κατηφορίζοντας προς το νότο χαμηλώνει μέχρι την περιοχή της Βάρης.
Το όνομα του Υμηττού
Υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το όνομά του. Οι πιο πιθανές εκδοχές είναι: α) Η ονομασία Υμηττός προέρχεται από παραφθορά της πελασγικής λέξης Ουμαίτ ή Υμηττός που πιθανόν να σήμαινε σκληρός, βραχώδης και η δεύτερη από παραφθορά της λέξης Θύμος που σημαίνει Θυμάρι. Τα θυμάρια ήταν αυτά που τρέλαιναν τις μέλισσες με αποτέλεσμα το βόρειο τμήμα του να πάρει και το όνομα Τρελός ( πηγή: Τα μονοπάτια του Υμηττού, Αντώνης Καλογήρου).
Κορυφές
Η ψηλότερη κορυφή του Υμηττού είναι η κορυφή Εύζωνας στα 1026μ, άλλες χαμηλότερες κορυφές είναι το Καρακοβούνι 728μ, ο Προφήτης Ηλίας 659μ, το Μαυροβούνι 770μ, το Στρώμα 725μ, η Δασωμένη Κορυφή 641μ, ο Σταυραετός 628μ και η Κακαβούλα 413μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου